dijous, 5 de maig del 2016

Ampliació pràctica 8

Webquest.

Definició.

Una de les activitats més corrents efectuades pels alumnes en Internet és la busca d'informació, sovint amb ajuda dels motors de busca com Google, Alta Vista o Yahoo. No obstant això, estes investigacions són activitats difícils que prenen molt de temps i que poden resultar frustrants si els objectius no són reflectits clarament i explicats al principi. WebQuests són activitats estructurades i guiades que eviten estos obstacles proporcionant als alumnes una tasca ben definida, així com els recursos i les consignes que els permeten realitzar-les.

En compte de perdre hores a la cerca de la informació, els alumnes s'apropien, interpreten i exploten les informacions específiques que el professor els assigna. Investigar en la Web és senzill i de simple aplicació, ja que és fàcil de realitzar i permet que tant novells com experts en Internet participen. Investigant en la web s'incorpora als estudiants en tasques efectives, estimula a la col·laboració i discussió, i és de fàcil integració en el currículum escolar. El professor ha de suggerir un tema d'exploració i apuntar a alguns llocs de la Web on l'alumne ira a buscar la informació que necessita.A mesura que els docents van familiaritzant-se amb la web i els mecanismes de busca, i aprenen a desenrotllar estratègies d'optimització del seu saber a través de la comunicació, busca i processament d'informació, passen a proposar els temes i els alumnes buscaran només les solucions. En l'últim estat de total autonomia, els estudiants poden proposar temes d'interés al professor que passa a triar entre ells el que siga més convenient per a l'aprenentatge personal i del grup.

La de les WebQuest, una estratègia didàctica en què els alumnes (des de mitat de primària fins a universitat) són els que realment construïxen el coneixement que després aprendran. Se'ls organitza en grups, se'ls assignen rols i han d'elaborar un producte que va des d'una presentació, o un document, fins una escenificació teatral o un guió radiofònic, etc., representant el més ajustat possible les distintes postures dels rols. És un disseny molt prometedor.

Açò és no sols una nova manera perquè els professors ensenyen també és una nova manera perquè els alumnes aprenguen.

Tipus.

Hi ha WebQuest de dos tipus:
  •  WebQuests a curt termini: 
La meta educacional d'un WebQuest a curt termini és l'adquisició i integració del coneixement d'un determinat contingut d'una o diverses matèries i es dissenya per a ser acabat d'un a tres períodes de classe.

  • WebQuests a llarg termini: 
Es dissenya per a realitzar-ho en una setmana o un mes de classe. Implica nombre més gran de tasques, més profundes i elaborades; solen culminar amb la realització d'una presentació amb una ferramenta informàtica de presentació (Powert Point, pàgina web,..) .

Una nova modalitat inspirada en el concepte de les WebQuests creat per Bernie Dodge són les MiniQuest:
Consistixen en una versió de les WebQuests que es reduïx a només tres passos: Escenari, Tasca i Producte. Poden ser construïdes per docents experimentats en l'ús d'Internet en 3 o 4 hores i els estudiants les realitzen completament en el transcurs d'una classe de 50 minuts. Poden ser utilitzades per docents que no compten amb molt de temps o que a penes s'inicien en la creació i aplicació de les WebQuests. Són un punt d'inici lògic per als professors que compten amb diferents nivells d'habilitat per a crear ambients d'aprenentatge en línia. Els docents nous en el món de l'Internet trobaran en les MiniQuests un model intuïtiu, realitzable i que per tant els ajudarà a donar els seus primers passos en la construcció d'Activitats d'Aprenentatge Basades en la Xarxa.

Pràctica 8

Webquest.

El primer que feríem per a crear una webquest, es posar en el buscador de google, "google site". Una vegada dins, tendríem que ficar el nostre correu de gmail per a poder treballar, Després li donariem a crear i seleccionaríem "plantilla en blanc". Més tard, posaríem el nom de la nostre webquest, que la podríem modificar quan volguerem i tambè podríem posar la ubicació del lloc. I per últim, li donaríem a verficiar. 

Una vegada que l'hem creat, ens eixirà aquesta pàgina:



Com podem observar, arriba a la dreta trobem la opció " editar". Una vegada dins, és molt paregut a Word, es pot insertar una imagen, un enllaç, índicx de contingut, etc. Tambè podem modificar el format, intertar tables i elegir el disseny de la pàgina.

Posem el títol de la pàgina que en aquest cas serà presentació. Així com el seu nom indica, tendríem que fer una presentació amb el nostre nom,curs...


Més tard, li donem al costat de editar, a crear pàgina i creem 1.- Introducció (introduim tema i activitats), 2.- Tasca ( objectius), 3.-Procés ( desenvolupament de les cinc activitats), 4.- Evaluació (rubrica amb regular, mal i bé), 5.- Conclusions i 6.- Orientacions per al professor.


Per a seleccionar la ubicació tenim en conta:

- Per a crear les pàgines de índice ( presentació, introducció, tarea, proceso...) se indica " colocar la pàgina en un nivell superior".
- Per a crear les activitats que pertany a l'apartat 3, en el punt de procés, se indica " clasificar la pàgina en", seleccionem la ubicació i creem.

Si li donem a "més acciones" que trobem al costat de crear pàgina, trobem diverses opcions. 



Si li donem a modificar el disseny de la nostra pàgina podem canviar el disseny de la mateixa.


A més, a l'apartat "administració del lloc", trobem molt més accions. 


A la opció de temes colors i fonts, podem canviar tot lo relacionat amb el color, tamany, tipus de lletra... A la opció de "direcció web" podem canviar la URL.  A la opció de"arxius adjunts", podem visualitzar les arxius que hen anat pujant a la nostra pàgina. A la opció de pàgina podem visualitzar l'esquema que tenim en al nostre siteo web.

dimecres, 4 de maig del 2016

Ampliació tema 13

Apps a l'aula.
Pad en les aules, van posar deures a cinc professors: presentar un llistat de recomanacions sobre la millor manera de fer classe amb el dispositiu. Durant dos dies, l'equip es va dedicar a elaborar una llista exhaustiva d'apps per a l'iPad que podrien utilitzar durant el curs escolar. Amy formava part d'aquell grup i l'experiència li va servir per a descobrir el potencial didàctic de l'iPad.
Les autoritats educatives ja havien creat un mètode d'avaluació per a les apps: cobrix els objectius d'aprendizaje?, indica errors i encerts a l'instante?, és la millor app disponible?, pot personalitzar-se? Amy es va guiar per estos criteris per a seleccionar les millors apps per a la seua classe de primària.
Carpetes personalitzades per a un aprenentatge a mesura.
Amb un total de 22 estudiants, per a Amy a vegades suposava tot un repte adaptar la classe al nivell de cada xiquet. Així que quan les autoritats educatives locals van entregar un iPad a cada alumne, va decidir oferir-los una experiència d'aprenentatge personalitzada. I va ser tan fàcil com crear carpetes. Amy va instal·lar les mateixes apps en tots els iPad, i després va col·locar les més adequades per al nivell de cada alumne en carpetes personalitzades. Per exemple, en la carpeta de matemàtiques d'un alumne va posar una app de reconeixement de números. En la d'un altre, que ja estava preparat per al següent nivell, va posar una app de sumes i restes.
Crear carpetes d'apps pot paréixer quelcom bàsic, però va suposar un canvi enorme. En quant els alumnes van agafar els seus iPad, van obrir les carpetes corresponents i es van posar a treballar. Donar als alumnes continguts fets a la seua mesura els va ajudar a progressar molt més ràpid. «El iPad els diu si estan fent-ho bé, així que reben estímuls de manera immediata i poden avançar encara que jo no estiga tota l'estona al seu lado», comenta Amy. "Los estudiants tenen llibertat per a progressar al seu propi ritme.
Aprendre a compartir.
Els alumnes d'Amy mostren un entusiasme innat per ensenyar als seus companys tot el que fan amb l'iPad. «Les encanta compartir amb els altres les coses que aprenen, la qual cosa saben fer o el que van encontrando», afirma. «Pueden compartir els seus coneixements amb els amics i convertir-se en els seus profesores.»
Amy està encantada perquè l'iPad fomenta el pensament autònom entre els seus xics. «Mis alumnes troben formes creatives de fer les cosas», diu. I quan veu que algun d'ells està fent quelcom interessant en l'iPad, ho projecta per a compartir-ho amb la resta de la classe. «Y de sobte tots els xiquets volen provar coses noves.

Teoría Tema 13

Ipad en Educació Primària: Aplicacions pràctiques.

1.- Quès és l'Ipad?

L'Ipad és del cridats ordinadors "tablet", és un aparell fi, de la grandària d'una revista amb una pantalla tàctil a colors que permet als usuaris navegar per la web, veure pel·lícules, enviar correus electrònics i llegir llibres electrònics, entre altres coses.
Te un teclat en la pantalla, també un teclat opcional físic, a més d'un programari especial per a fulls de càlcul i processament de textos.
No obstant axó, els analistes diuen que la seua principal característica està en l'aspecte multimèdia, com llegir peròdics o veure vídeos, més que la seua utilitat com a laptop.

2.- Propostes de treball per Ipad.
  • Enregistrament d'àudio. Gravar i editar àudios amb Caster Free: lectures, locucions,dramatitzacions,exposicions,entrevistes, etc.
  • Esquema. Emprar Wikipanion per llegir un article de Wikipedia durant uns minuts i després realitzar un mapa conceptual amb MindJet.
  • Mapa conceptual. Resumir els continguts d'un tema de llengua o coneixement del mitjà creant un mapa conceptual amb Idea Sketch.
  • Resum de notícies. Buscar i llegir un article usant un lector de noticies d'un periòdic per després elaborar un document de text en resposta a un conjunt de preguntes amb el programari Document Free i enviar-ho com a adjunt al professor utilitzant el client Mail.
  • Comentari de lectura. Llegir un llibre digital en iBooks i després de la seua lectura elaborar un document en Documents Free amb la fitxa tècnica, breu resum i opinió personal.
  • Narració visual. Crear una narració visual emprant Puppet Pals on es trien escenaris de fons, personatges, animacions i gravant locucions d'àudio.
  • Gràfics estadístics. Crear gràfics a partir d'una taula de distribució de freqüències en un full de càlcul amb Document Free.
  • Fitxes PDF. Realitzar anotacions en un fitxa en format PDF mitjançant pdf-Notis free para remitirsela al professor pujant-la a un espai comú.
  • Edició d'imatges. Localitzar i descarregar una foto utilitzant el navegador web Safari. A continuació s'insereix la imatge en una nota d'EverNote per afegir textos i una locució d'àudio que completa el treball d'un tema.
  • Geolocalització de materials. Explorar una zona geogràfica, comarca, província, país, etc, amb Google Earth. Situar ,creadors que continguin textos, imatges, enllaços,etc. Gravar un recorregut turístic. es pot completar la informació amb World Explorer.

3.- L' Ipad en l'aula de Primària.
  • Emprat en format intiuiti i natural, ja que per al seu ús, no és necessari cap coneixemt informàtic previ.
  • Simplement amb la seua manipulació, aperns les claus d'ús de forma ràpida.
  • Permet treballar les diferents àrees del currículum a través de les seues aplicacions, augmentant la concetració de l'alumatt i possibilita l'aprenentatge lúdic.
  • L'Ipad, possibilita el treball individualitzat adaptat-se al ritme d'aprenentatge de l'alumne alhora que permet la creació de grups homogenis de treball usant un dispositiu grupal. 

4.- Aplicacions per Educació Primària,
  • iWriteWords aprofita al màxim la pantalla tàctil de l'Ipad per ensenyar i estimular als nens l'escriptura,
  • Read Me Stories. És una apliació molt bé animada que conté una biblioteca d'històris potencials que es poden comprar. Les animacions són brillants i colorides, i les seus veus són molt divertides, per axó és una gran manera d'aconseguir que els nens llegeixen coses diferents tots els dies.
  • Kid Paint lleva tot el complicat i els deixa amb la millor aplicació de dibuix i pintura per als nens. Inclou alguns tocs agradables que estan obligats a ser gratuïts, com els "stams".
  • Magic Plano és una aplicació que fins i tot ha protagonitzat un èxit en YouTube amb un gat jugant amb un Ipad. És musical divertida i entretinguda que captar l'atenció del nens de totes les edats.
  • Math Party és un joc multi-jugador de càlcul mental per a tots a partir dels 5 anys. Cada jugador tria el seu nivell de dificultat perquè els nens puguin jugar en contra dels seus pares.
  • ABC 123 Writting Practica t'ajudés a aprendre com escriure lletres i nombre en anglès.