dimecres, 27 d’abril del 2016

Ampliació tema 12

Programari lliure.

Programari libre és el programari que respecta la llibertat dels usuaris i la comunitat. Amb poques paraules, significa que els usuaris tenen la llibertat d'executar, copiar, distribuir, estudiar, modificar i millorar el programari. És a dir, el «software libre» és una qüestió de llibertat, no de preu. Per a entendre el concepte, pense en «libre» com en «libre expresión», no com en «barra libre». En anglés a vegades diem «libre software», en compte de «free software», per a mostrar que no volem dir que és gratuït.

Un programa és programari lliure si els usuaris tenen totes estes llibertats. Així, doncs, hauries de tindre la llibertat de distribuir còpies, siga amb modificacions o sense, siga gratis o cobrant una quantitat per la distribució, a qualsevol i a qualsevol lloc. El ser lliure de fer açò significa (entre altres coses) que no has de demanar o pagar permisos. 

També hauries de tindre la llibertat de fer modificacions i utilitzar-les de manera privada en el teu treball o oci, sense ni tan sols haver d'anunciar que les dites modificacions existixen. Si publiques els teus canvis, no tens per què avisar a ningú en particular, ni de cap manera en particular.

La llibertat per a usar un programa significa la llibertat per a qualsevol persona o organització d'usar-ho en qualsevol tipus de sistema informàtic, per a qualsevol classe de treball, i sense tindre obligació de comunicar-li'l al desenvolupador o a alguna altra entitat específica. 

La llibertat de distribuir còpies ha d'incloure tant les formes binàries o executables del programa com el seu codi font, siguen versions modificades o sense modificar (distribuir programes de manera executable és necessari perquè els sistemes operatius lliures siguen fàcils d'instal·lar) . Està bé si no hi ha manera de produir un binari o executable d'un programa concret (ja que alguns llenguatges no tenen esta capacitat) , però has de tindre la llibertat de distribuir estos formats si trobares o desenrotllares la manera de crear-los.

Per a que les llibertats de fer modificacions i de publicar versions millorades tinguen sentit, has de tindre accés al codi font del programa. Per tant, la possibilitat d'accedir al codi font és una condició necessària per al programari lliure.

Per a que estes llibertats siguen reals, han de ser irrevocables mentres no faces gens incorrecte; si el desenvolupador del programari té el poder de revocar la llicència encara que no li hages donat motius, el programari no és lliure.

Són acceptables, no obstant això, certs tipus de regles sobre la manera de distribuir programari lliure, mentres no entren en conflicte amb les llibertats centrals. Per exemple, copyleft és la regla que implica que, quan es redistribuïsca el programa, no es poden agregar restriccions per a denegar a altres persones les llibertats centrals. Esta regla no entra en conflicte amb les llibertats centrals, sinó que més aïna les protegix. 

'Software libre' no significa 'no comercial'. Un programa lliure ha d'estar disponible per a ús comercial, desenrotllament comercial i distribució comercial. El desenrotllament comercial del programari lliure ha deixat de ser inusual; el programari comercial lliure és molt important.

Però el programari lliure sense `copyleft' també existix. Creiem que hi ha raons importants per les que és millor usar 'copyleft', però si els teus programes són programari lliure sense ser 'copyleft', els podem utilitzar de totes maneres. 

Quan es parla de programari lliure, és millor evitar termes com: "regalar" o "gratis", perquè eixos téminos impliquen que l'important és el preu, i no la llibertat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada