divendres, 22 d’abril del 2016

Teoría tema 11

Objectes d'aprenentatge.

1.-Què són objectes d'aprenentatge?
Qualsevol entitat, digital, o no digital, que pot ser usada, reutilitzada o referenciada durant l'aprenentatge recolzat per la tecnologia. Com a exemples d'objectes destaquen:
  • Contingut Multimèdia
  • Contingut Instructiu
  • Objectes d'aprenentatge
  • Programari educatiu i eines de programari
  • Persones, organitzacions o esdeveniments referenciats durany l'aprenentatge recolzat tecnològicament.
D'altra banda, els objectes d'aprenentatge estan regits per metadades que són dades i regles sobre dades, en el nostre cas ens proporcionen dades sobre els recursoso d'aprenentatge i la seva utilització.

(explicar per damunt pàgina web "agrega": en aquest buscardor obtindre uns objectes d'aprenentatge, en el qual ens surt una pantallete,e l xiquet pot omplirels numeros per fer una suma, pot seleccionar una de tantes opcios per saber si es el correcte o no...)

2.-On trobar objectes d'aprenentatge?
  • Projecte Agrega. Aquest iniciativa elaborada pel ministeri d'Educació ofereix gran quantitat de recursos. Disposa d'un cercador avançat amb el que és possible localitzar els materials desitjans segons el nivell educatiu, nivell d'agregació o format i, en general, per qualsevol característiques descrita en les metadades. Quan es troba alguna cosa adaptat a les nostres necessitats es tindrà en compte la plataforma E-learning i el nostre LMS. El resultat és un arxiu en format ZIP.
  • Projecte LearningSpace. En aquesta biblioteca podem trobar centenars de recursos educatius, en forma de cursos on-line, que poden ser descarregats en formar SCORM o Comon Cartridge. Triant qualsevol d'aquests formats s'obtindrà l'objecte d'aprenentatge en format ZIP.

3.-Llicències en internet.
  • Drets d'autor o Copyright es un conjunt de normes jurídiques de la llei que dona als autors respecte a obres que son de la seua creació, es a dir, els drets que ens dona la llei per ser el creador d'una obra. 
  • Aquests rets d'autor protegeixen qualsevol obra que es consideren de naturalesa intel·lectual, exemples: produccions literàries o artístiques, produccions científiques, marques i signes distintius, dibuixos industrials...
  • L'autor te dret a copia, distribució, modificació de l'obra... es el que es diu drets reservats. I, a part, li perteneixeràn els següents drets: 
  • Drets moral. És a dir, dret a ser reconeguda com autora i a eixigir. No es poden cedir prendre transferir res. 
  • Drets patrimonials. Vol dir que aquestos drets els gaudeix l'autor al llarge de la seva vida i la seva familia durant un plaç determinat ( a Espanya són 70 anys). Dins d'aquests drets patrimonials tenim dues: 
  1. Drets d'esplotació. Que tu pots demanar mitjançant un aquantitat econòmica.
  2. Drets compensatori. Els drets que tú perds en el moment que estàs cedint una obra a altra persona.
Després, apareguin les anomenades Llicències Lliures:
  • Llicència de Domini Públic. Una obra passa a domin públic quan espiren els drets patrimonials. Pot succeir perquè 'autor renuncie de forma directe, o perquè passa el temsps i ningú la reclama. Quan un obra es de domni public es pot fer amb ella el que vulgue poero s'han de respectar sempre els drets morals. 
  • Si modifiquem una obra de domini public, i han  passat tot els anys corresponents i cap persona de la família la reclama, doncs la done de alta i diuen que esa obra es meua, aram, hem de respectar el dret moral de qui es la obra de l'autor original.
  • Copyleft. El que fa és eliminar les restriccions del copyright. L'única cosa que s'ha de tindre en conte en una llicència copyleft, és que la copia ha de mantindre los mateixos drets que l'original.
  • Creative Commons.
Alhora de crear les Llicències Creative Commons s'han de tindre en conte:

Reconeixement. Quant surt l'imatge d'una persona i un circle vol dir que s'ha de reconeixer l'autoria de l'obra.



No comercial. L'explotació de l'obra queda limitada a usos no comercials. No afecta a l'autor originals, si no als demés.


Sense obres derivades. Quant aparega aquesta icona no es podan crear obres derivades de l'obra original.




Compatir igual. Mentres que apareix aquesta imatge vol dir que s'autoritza la creació de les obres derivades sempre que es mantenga la mateixa llicència al ser distribuïdes.


Tipus de Llicències Creative Commons:


BY. És permet qualsevol explotació de l'obra, incloent la comercial. Així com la creació de les obres derivades, la distribució de les quals també està permesa sense res restricció.



BY/NC. No es permet l'ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades.



BY/NC/SA. No es permet l'ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, les quals han de mantindre les mateixes llicencies que l'obra original.

BY/NC/ND. No es permet l'ús comercial de l'obra original ni la generació de les obres derivades.


BY/ND. Es permet l'ús comercial de l'obra però no ens permet la creació de les obres derivades.

          BY/SA. Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres                   derivades, les quals han de mantindre els mateix tipus de llicencia que              l'obra original.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada